Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir? Güneş Çarpması Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Kaynak:Cnnturk.comGüneş çarpması, birinin çok güneşli ve sıcak ortamlarda bulunması, çalışması, zaman geçirmesi ya da egzersiz yapması nedeni ile meydana gelebilecek bir durumdur. Sıcak çarpması ismiyle de bilinen güneş çarpması sorunu, acil tıbbi müdahale gerektiren bir durum olduğundan bilinçli hareket edilmesi gerekir.Haberin DevamıHaberin Devamı
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir?
Güneş çarpması, yüksek sıcaklığa maruz kalma nedeni ile meydana gelen vücutta meydana gelen aşırı ısınma halini temsil eder. Sıcak maruziyetinin en önemli seyrinde ise, vücut sıcaklığı yaklaşık olarak 40 derece ve daha üzerine çıkabilir. Bu durum ise özellikle de yaz aylarında daha sık görülür. Güneş çarpması, yürümede bozukluk, sersemlik gibi sinir sistemi hastalıkları, bilinç kaybı, terleyememe, bulantı, ruhsal durum bozuklukları, yüksek ateş, kusma ve baş ağrısı gibi çeşitli belirtiler de gösterir. Bu belirtilere ise ek olarak şu belirtiler de gözlemlenebilir;
Sıcak ve kuru cilt,
Baş dönmesi,
Halsizlik, bayılma, yorgunluk,
Titreme, çarpıntı,
Kas krampları,
Ciltte ağrılar,
Uykuya daha fazla eğilim gibi çeşitli semptomlar da meydana gelebilir.
Haberin DevamıHaberin Devamı
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Havale ile birlikte ortaya çıkan yüksek ateş ve solunumda düzensizlik ile birlikte deride kızarıklık da söz konusuysa sıcak koması olarak da tanımlanan klinik tablo ile karşılaşılabilir. Yüksek sıcak nedeni ile vücutta da aşırı miktarda su kaybı gözlemlenebilir ve bu nedenle de vücudun sıvı elektrolit dengesi önemli ölçüde bozulur.
Güneş çarpması eğer hemen tedavi edilmezse ilerleyen dönemlerde çok daha önemli bazı sağlık sorunları ve hatta yaşam kaybı riski ortaya çıkarabilir. Kişinin bilincini henüz kaybetmeden gerekli tüm müdahalelerin yapılması da sinir sisteminde meydana gelebilecek zararları da önleyebilir.
Güneş Çarpması Nasıl Anlaşılır?
Özellikle de yenidoğan bebeklerde ve genellikle 5 yaş üstü çocuklarda sıkça görülen güneş çarpması, sıcak bir ortamda çok uzun süre maruz kalmak ya da sıcak ortamda aşırı bir aktivite sonucunda meydana gelen koma hali ve bitkinlik hali ortaya çıkabilir. Bu durum ise, tedavide geç kalındığı zaman böbrek ve kalp yetmezliği, beyin kanaması gibi kalıcı hasarlar verebiliyor. Bunun yanında can kaybına bile neden olabiliyor.
Güneş Çarpması Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ciddi oranda güneş çarpmasına maruz kalan kişilerde vücut sıcaklığı hızlı bir şekilde artar ve eğer bu artış zamanında ya önlenemezse 30 dakikalık kısa bir zaman dilimi içinde hasta hayatını kaybedebilir ya da böbrek veya karaciğer gibi organlara kalıcı bir hasar verebilir. İlk yardımın yapılması, güneş çarpması vakaları için çok önemlidir. Hastaneye başvuran güneş çarpması vakalarında ise, doktor hastanın tüm semptomlarını inceler ve vücut sıcaklığını ile kan basıncı değerlendirir.
Haberin DevamıHaberin Devamı
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Vücut ısısının değerlendirilmesi sırasında ise, rektal sıcaklık göz önünde bulundurulur. Hastaya idrar ve kan testleri de yapılarak vücudun elektrolit dengesine göre terapi uygulanır. Güneş çarpmasında en sık görülen önemli komplikasyonlarından birisi olan böbrek yetmezliği ihtimaline karşı olarak hastanın birkaç hafta daha gözlemlenmesi gerekir.

- sağlık
- güneş çarpması
- Güneş Çarpması Tedavisi
Haber Kaynak : CNNTURK.COM
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”